20CEBDCEBFCF83CEBFCEBACEBFCEBCCEB5CEB9CEBF20epirusgate.medium 1

«Ασθενείς με λευχαιμία “παρκάρονται” στους διαδρόμους»

20CEBDCEBFCF83CEBFCEBACEBFCEBCCEB5CEB9CEBF20epirusgate.medium

Την προσωπική του μαρτυρία, από την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μαρτυρία που αποτελεί γροθιά στο στομάχι μιας πολιτισμένης, κοινωνίας, καταθέτει δημόσια ο Άλκης Φάτσιος, δικηγόρος από την Ηγουμενίτσα, γνωστός στην Ηπειρωτική κοινωνία λόγω της πολυετούς ενασχόλησής του με σοβαρά κοινωνικά θέματα.

Η επιστολή του κ. Φάτσιου έχει ως αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας και κοινοποιείται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά και στην Εισαγγελία Ιωαννίνων ζητώντας ουσιαστικά να αξιολογήσουν το πρόβλημα και να παρέμβουν άμεσα.

Ο κ. Φάτσιος εξάρει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, σημειώνοντας ότι με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια της Κλινικής Ελένη Καψάλη «δεν γνωρίζει όρια, δεν γνωρίζει ωράρια προκειμένου να προσφέρει άρτια, επιστημονικές και συγκινητικές προσπάθειες και υπηρεσίες που συχνότατα υπερβαίνουν τις βιολογικές και όχι μόνο δυνάμεις».

Αυτή είναι η μία όψη της Κλινικής. Και σίγουρα αξίζει της ειδικής μνείας καθώς η προσπάθεια του έμψυχου δυναμικού είναι τεράστια. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Αυτή που δεν τιμά ένα νοσηλευτικό ίδρυμα τέτοιου επιπέδου και μία πολιτισμένη χώρα.

Η Αιματολογική Κλινική του Γ.Π.Ν.Ι. καλύπτει χωροταξικά, περιστατικά από όλη την Δυτική Ελλάδα και πολλά περιστατικά από την Θεσσαλία, την Δυτική Μακεδονία, τα Επτάνησα και περιστατικά όλης της Αλβανίας.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, οι ανάγκες κάλυψης των ιατρικών περιστατικών είναι τεράστιες, και ο εν γένει χώρος της κλινικής (αριθμός θαλάμων, κρεβατιών κ.λ.π.) είναι πλέον αδύνατον να ανταποκριθεί, στις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών, κατά τρόπον ιατρικώς ασφαλή και ανάλογο με την σοβαρότητα των ασθενειών της κλινικής και ιδιαίτερα αυτών της λευχαιμίας πάσης μορφής.

Κι εδώ, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φάτσιος, αρχίζει το πρόβλημα κι ελλοχεύει ο κίνδυνος ζωής των ασθενών:

«Με δεδομένη την έλλειψη χώρου, παρατηρείται σχεδόν σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ, το άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για την υγεία των ασθενών φαινόμενο, ΑΣΘΕΝΕΙΣ με ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ή και άλλες συναφείς ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ασθένειες του αίματος, να “ΠΑΡΚΑΡΟΝΤΑΙ’” κυριολεκτικά σε κρεβάτια στους διαδρόμους της κλινικής, έκθετοι, δεκτικοί και ευάλωτοι στο να εκδηλώσουν οποιαδήποτε ΛΟΙΜΩΞΗ, ΙΩΣΗ κ.λ.π. με απρόβλεπτες συνέπειες και την οποία να έχει μεταδώσει εις αυτούς , ο οιοσδήποτε τρίτος ( και είναι αμέτρητοι…) που διέρχεται τους διαδρόμους, δίπλα σε αυτούς τους λίαν ευάλωτους ασθενείς…

Ασθενείς που πάσχουν από ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ και παραμονή και νοσηλεία αυτών σε κρεβάτια στους διαδρόμους, είναι δύο γεγονότα , δύο έννοιες , απολύτως ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΕΣ, και όταν συνυπάρχουν (όπως εν προκειμένω) αυτό αντίκειται και στις πλέον στοιχειώδεις ιατρικές πρακτικές και δεοντολογία αλλά αντίκειται επίσης εις την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ενός απλού ανθρώπου».

Ο κ. Φάτσιος επισημαίνει ότι η άμεση λύση δεν είναι άλλη από αυτή την επέκτασης της Αιματολογικής Κλινικής με χωροταξική αναδιάρθρωση των κλινικών εντός του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος. Την συγκεκριμένη λύση την έχουν προτείνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τις εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου χωρίς όμως να έχουν εισακουσθεί. Η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος αλλά αναγκαία για τη ζωή των ασθενών.

«Η “Δικηγορική διαστροφή” που διακρίνει κάθε Δικηγόρο ασχολούμενο στην ποινική αξιολόγηση συμπεριφορών, και χωρίς να διαθέτω το (Δικαιϊκό) “αλάθητο του Πάπα” μου δημιουργεί την πεποίθηση, ότι σε περίπτωση υποτροπής ενός ασθενούς που βρίσκεται στους διαδρόμους, ή ακόμη χειρότερο σε περίπτωση θανάτου αυτού, αποδεδειγμένα συνεπεία Λοιμώξεων ή Ιώσεων, τότε στοιχειοθετούνται αδικήματα όπως βαρειά σκοπούμενη σωματική βλάβη ή ανθρωποκτονία με ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΛΟ….

Οι ευθύνες για την λύση του προβλήματος ή την διατήρηση αυτού -όπως είναι φυσικό- πρέπει να αναζητηθούν ΜΑΚΡΙΑ και ΠΕΡΑ από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό της ΚΛΙΝΙΚΗΣ…

Κύριε Υπουργέ δώσατε λύση, όχι ΑΥΡΙΟ αλλά ΧΘΕΣ… Δεν παίζουμε με την Υγεία των Ανθρώπων. Ο γράφων δε, ουδέποτε…

Η παρούσα επιστολή θα δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Ηπείρου, θα κοινοποιηθεί δε όπου κρίνω αναγκαίο όπως π.χ. εις την Εισαγγελία του Α.Π. και την Εισαγγελία Ιωαννίνων, τους εκπροσώπους των οποίων από τούδε ερωτώ: τα παραπάνω δεν νομίζετε ότι επιβάλλουν ΑΜΕΣΗ Αξιολόγηση και ΑΜΕΣΗ παρέμβαση εκ μέρους σας;;;» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φάτσιος.

Πηγή: epiruspost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.