Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ ΓΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΟΤ-ΝΤΟΓΚ

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για αφράτα ψωμάκια για χοτ-ντογκ
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για αφράτα ψωμάκια για χοτ-ντογκ
Δείτε όλα τα άρθρα για Άκης Πετρετζίκης

Ό,τι πρέπει ιδίως για κάτι τέτοια βράδια που παίζει η εθνική είναι αυτή η συνταγή του σεφ για αφράτο, νόστιμο ψωμί για τα τέλεια hot dogs.

Υλικά για 2 φρατζόλες
Κόστος 3 ευρώ
Οικογενειακή Εύκολη

270 γρ γάλα σε θερμοκρασία σώματος
30 γρ φρέσκια μαγιά
250 γρ σκληρό αλεύρι
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ μαργαρίνη
50 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
10 γρ αλάτι
1 μεγάλο αυγό (50 γρ)
έξτρα αυγό για άλειμμα
σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Έχουμε ζεστάνει το γάλα τόσο όσο όταν βάλουμε το δαχτυλό μας μέσα να μην νιώθουμε διαφορετική τη θερμοκρασία του. Αυτό το θέλουμε ώστε να μην καεί η μαγιά και να φουσκώσει το ψωμί μας.
Βάζουμε στο μίξερ το γάλα με τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με το γάτζο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αλεύρια, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το αλάτι και το αυγό.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο που τον έχουμε αλευρώσει ελαφρά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.
Πιέζουμε να φύγει ο αέρας και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
Κόβουμε κομμάτια βάρους 70 γρ. Περίπου βγαίνουν 14 κομμάτια.
Τα πλάθουμε σε μικρά οβάλ ψωμάκια.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι.
Ετοιμάζουμε 1 καρβελάκι βάζοντας 7 ψωμάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Με τα άλλα 7 ψωμάκια κάνω άλλο ένα καρβελάκι δίπλα στο πρώτο.
Ανάβω το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Αφήνω τα ψωμιά να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα για μισή ώρα.
Αλείφω με αυγό και πασπαλίζω με σουσάμι ή ότι άλλο θέλω. Ψήνω τα ψωμάκια για 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
Καλό είναι στο μέσον του ψησίματος να γυρίσουμε το ταψί το μέσα έξω ώστε να ψηθεί καλά και από όλες τις μεριές το ψωμί μας.

ΤΙΡ: Αν θέλουμε με ένα ψεκαστήρι ψεκάζουμε νερό το φούρνο λίγο πριν βάλουμε το ταψί μέσα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται υγρασία που φουσκώνει πιο όμορφα το ψωμί και κάνει πιο καλή κρούστα.





Tags:

Instagram, Άκης Πετρετζίκης, μαγειρική, lifestyle

Δείτε ακόμα:

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για κέικ με καρύδα και σοκολάτα

hot news